Kawan-Kawan Tolong Klik Ne Untuk Saya

Wednesday, September 4, 2013

Nasib La Rakyat Malaysia


gambar : sumber dari internet.

Assalamualaikum wbt.

Belum pun reda kenaikan minyak   Ron 95 ,hari ini kita di kejutkan pula  dengan kenaikan harga minyak Ron 97 sebanyak 0.15 sen. Alahai untung nya jadi rakyat malaysia ya. Gua bersyukur kerana malaysia masih aman tak de perang makanan banyak. 

Gua pun pelik la kenapa semua orang kecoh pasal kenaikan harga minyak ne. Walhal kat Thailand lagi mahal minyak dari malaysia.. kah kah kah kah.. Ayat macai bhai.. ngeh ngeh ngeh. 

Korang jangan pelik la kalau pergi kedai mamak harga air naik , harga roti naik sebab dowang pakai minyak pergi beli barang. So kos kos semua tu termasuk  dalam modal.. hehe. Sifir gua senang je , modal meningkat barang mesti kasi naik sikit la.. Jangan bimbang naik sikit je, malaysia aman lagi.. kah kah kah..

Jenuh gua baca tulisan di laman laman sosial, rata rata nya tidak berpuashati dengan kenaikan harga minyak sedangkan harga minyak di pasaran tidak meningkat. Sebelum pilihanraya kerajaan menjanjikan seribu bagai kesenangan untuk rakyat. Dan akhir nya selepas pilihanraya serta hadiah duit raya untuk rakyat ialah sebuah kerajaan hantu raya. Gua nak cerita hantu raya belaan orang dulu dulu ne, kalau di beri makan dia kerja untuk kita. Kalau tak di beri makan , dia makan tuan. kah kah kah kah. Samalah kerajaan sekarang kita dah bagi undi, dah bagi mandat akhirnya dia hentam kita dengan kenaikan bagai. mak aihhhhhh.... nasib la rakyat malaysia. anda bukan berade di palestin. Masih boleh makan dengan senyum..

Gua tak kisah sebenarnya minyak naik ni sebab naik sikit je tapi yang gua runsing ni kesan kenaikan minyak tu yang boleh menjejaskan poket gua. Ada orang bising  , rokok naik banyak tak bising pun minyak naik sikit dah kalut. oiiiiii rokok lu je isap bhai, gua tak isap  rokok. Minyak lu pun isi gua pun isi seluruh rakyat malaysia guna minyak bhai.. kah kah kah kah.. Alahai macai sekolah ke tidak ni. Kita boleh tengok la lepas ne pesta barang naik . Yang ni yang gua takut sebab poket gua tak kembong sangat.. Lagi gua kesian orang kampung  yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Mereka mereka ini rata riti bekerja sebagai nelayan dan petani.

Di mana tugas dan tanggunjawab kerajaan untuk membantu rakyat mengurangkan beban yang di tanggun oleh rakyat. Adakah mandat yang di beri oleh rakyat untuk mentadbir kerajaan bagi membebankan rakyat ?. Gua rasa tugas kerajaan mencari jalan untuk mengurangkan beban rakyat. Alahai kerajaan malaysia yang prihatin.. kah kah kah kah..

Sabar lah ya rakyat malaysia 

kah kah kah kah kah

sekian




4 comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

if we think properly, mengapa harga minyak negara sekitar kita lebih mahal dr malaysia? but its not fair to just compare it that way.kena consider cost of living, harga barang, rumah, kete etc. kt sana, kete murah, makanan murah lagi.kt malaysia? bila kita marah tntg kenaikan harga minyak, dikatakan pembangkang.yg tak membangkang pun pastinya marah jgk, especially golongan pertengahan nie.stakat gaji lebih rm100 dari rm3k dan tak layak trime br1m, adakah mampu nk bertahan especially dok kt bandar dgn anak2 ramai?sy btul2 kecewa dgn kerajaan skrg.kenaikan gaji setahun rm150 je, kenaikan sara diri,myk etc, setahun rm400.logikkah? huhuhu...nyesal aku byr cukai, better tukar zakat dari byr cukai, sampai ke tgn org yg tak sepatutnya.

Nazri Noh Photography said...

Hehe betol tu. setakat minyak naik no hal lah.tp yg menjadi masalahnya. Barang lain pun naik bagai bagai ne.. Lala

Ham Hassan said...

Macai2 sengal ubi..diorg dpt elaun minyak agaknye..sbb 2 suke klo minyak naik harga..br1m bg skali setahun,minyak isi tiap2 hari..ni la yg dikatakan sbagai definisi bodoh.. tau bende 2 salah, tau bende 2 tipu, tp tetap sokong.. :)

Nazri Noh Photography said...

hehe betol tu bro